ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ

 
 
φορολογικη δηλωση κλειδαριθμος αρθρα λογιστικα γραφεια
  ΑΘΗΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ  
 
 

Αθήνα Πρωτογένους 5

Μοναστηράκι-Ψυρρή

ΤΗΛ

2109244498

6977384515

6986928989

EMAIL

oikonomotexnikh@gmail.com

ΧΑΡΤΗΣ

ΜΠΑΤΙΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια έχεις πληρώσει όλους τους φόρους που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ακίνητο( ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΑΠ) και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά  έγγραφα. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα σας ζητηθεί από τον συμβολαιογράφο σε κάθε μεταβίβαση δωρεά και αποδοχή κληρονομιάς για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εκτός από τις κατωτέρω περιπτώσεις:

i. Πιστοποιητικό, το οποίο χορηγείται για αποβιώσαντα.

ii. Πιστοποιητικό νομικών προσώπων για τα έτη 2010 έως και 2013.

iii. Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε φορολογούμενο, ο οποίος έχει ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α.

iv. Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.

v. Πιστοποιητικό το οποίο χορηγείται σε πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί για τη λήψη του με ειδικό προς τούτο πληρεξούσιο. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα έκδοσης του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, χρησιμοποιείται τούτο.

ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε δείξει το ε9 στον συμβολαιογράφο για να επιβεβαίωση ότι το ακίνητο είναι σωστά δηλωμένο και δεν έχει αποκλίσεις από το συμβόλαιο, αν χρειαστεί κάνουμε τις ανάλογες διορθώσεις στα έτη που χρειάζονται και πληρώνουμε και τους φόρους αν προκύπτουν.

Για την ηλεκτρονική έκδοση του πιστοποιητικού ενφια θα χρειαστούμε το ΑΤΑΚ του ακινήτου,

διαλέγομαι την αίτια της έκδοσης του πιστοποιητικούenfia

και πληκτρολογούμε το ΑΤΑΚ ,

προσέχουμε ανάμεσα στα έτη να μην έχουμε ξεκινήσει δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9, επίσης το ίδιο ακίνητο μπορεί να έχει διαφορετικό ΑΤΑΚ από έτος σε έτος, σε αυτή την περίπτωση θα βγάλουμε τόσα πιστοποιητικά όσο και τα ΑΤΑΚ .

το πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το τέλους του χρόνου.

Για τα χωράφια (Γήπεδα) χρειαζόμαστε πιστοποιητικό από το έτος 2014 και μετά.

Υπάρχουν φορές που η έκδοση πιστοποιητικού δεν είναι εφικτή ηλεκτρονικά γιατί ο φορολογούμενος χρωστάει Ενφια και Φαπ η τα έχει βάλει σε κάποιες ρυθμίσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία για να υπολογιστεί φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και να εξοφληθεί.

Για αποδοχή κληρονομιάς το πιστοποιητικό εκδίδεται χειρόγραφα από την εφορία και καλό είναι να ζητήσετε από τον συμβολαιογράφο να συμπληρώσει την ανάλογη αίτηση.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΛΟΓΙΣΤΗΣ

ΜΠΑΤΙΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ